Skip to main content

TSC het prille begin

Hierbij enkele weetjes, die misschien interessant kunnen zijn, omdat ze dateren van het prille begin van het aantreden van TSC Proven bij de Belgische Voetbalbond (seizoen 1976 - 1977) en omdat ikzelf toen nauw betrokken was bij het hele gebeuren als gemeentesecretaris (toen fusiegemeente Proven-Krombeke) en als speler van het eerste elftal. De inhuldiging van het vernieuwde terrein had plaats op zondag 25 juli 1976 met opening door burgemeester Henri d’Udekem d’Acoz, inwijding door pastoor Michel Ollivier, optreden harmonie De Volksvreugd voor match en tijdens pauze, eerste bekermatch met heel wat toeschouwers, supporters, pers... Dit was voor de leden van het schepencollege en ook voor mij best wel emotioneel, op enkele maanden van de (nieuwe) fusie met Poperinge op 1/1/1977.
 
In het seizoen 1976 - 1977 speelde TSC fanion met liefst acht eigen jeugdspelers, aangevuld met drie ‘anciens’, André Verbrigghe (ook trainer), Hubert Bal (praktijk als dokter in Proven die overkwam van Moorslede) en ikzelf (die overkwam van KFC Poperinge).  Uiteindelijk speelden we een sterk eerste seizoen en hadden gerust in de top drie kunnen eindigen.  Ik heb al heel wat foto’s van de beginjaren van TSC Proven zien verschijnen, maar nog nooit van het eerste seizoen. Zijn er hiervan foto’s beschikbaar?  Het zou me interesseren.
 
Ik beschik wel over een foto van het tweede seizoen, nl. 1977 - 1978 (wedstrijd TSC Proven - Reningelst: 1 - 1). Bemerk de slechte staat van het speelveld (foto dateert van voorjaar 1978) in vergelijking met het huidig luxe speelveld.
In dat seizoen eindigde TSC 6e op 15, SK Reningelst werd kampioen. In het tweede seizoen werd gespeeld met quasi dezelfde spelers als het eerste, behalve Danny Scharre die TSC inruilde voor KFC Poperinge.
Bron: Syvlain Deboutte.